Civil Society Preparatory Day (CSPD) for the International Migration Review Forum (IMRF)

15 May 2022

Date: 15 May 2022 (Sunday)

Time: **9:00am – 5:00pm EDT** (New York)

Format: Hybrid (in-person and remote/online/Zoom)

Location: SIMN HQ Conference Room, 307 E. 60th Street (at 1st Ave), New York, USA

Zoom link: click here

Working languages: English, French, Spanish (Reminder: Please bring a device (laptop or mobile phone)

and headset to access online interpretation.)

PROVISIONAL AGENDA

(8:45am) Doors open, coffee (30 minutes)

(9:15am) **Opening** (45 minutes)

- Technical orientation for the day (Martina Peretti, AC Secretariat)
- Welcome remarks:
 - Stéphane Jaquemet, COO, ICMC
 - o Fr. Jairo Guidini, Executive Director, SIMN and Fr. Leonir Chiarello, Gen. Provincial
- Group introductions
- Memorial ceremony for departed migrants and their defenders
- Overview of meeting agenda (Clara Keller-Skupien, AC Secretariat)

(10:00am) Plenary 1: GCM Gaps and Challenges (90 minutes)

- Africa
- Asia
- Europe
- Latin America
- MENA
- North America
- Pacific

(11:30am) Morning breakouts (60 minutes)

- Migrant workers rights / labor migration
- Climate change
- Racial injustice in migration
- Regular pathways and regularization
- Migrants agency and participation in the GCM
- Guiding questions:
 - O What are the conditions for migrants/migration within your work?
 - o What are the gaps and challenges in GCM implementation you have seen?

(12:30pm) LUNCH BREAK (90 minutes)

(2:00pm) Plenary 2: Introduction: Strategizing around our joint advocacy points (30 minutes)

Introduction to the AC's 12 Key Ways paper and IMRF Declaration

(2:30pm) Breakouts: Strategy discussion for the week ahead (60 minutes)

- Do we want to add to these advocacy points, go deeper?
- How do we communicate our key advocacy points and statement
- What are some actions that we can take DURING the IMRF week to advance these?

(3:30pm) Plenary 3: Where do we go after the IMRF (60 minutes)

- Strategizing at the global level, to take forward collective actions after the IMRF
- Blueprint for next IMRF what has worked and what has not, what have we learned from these last 4 years
- How can it be more accountable, transparent?
- What will be our benchmark issues?
- What are some actions that we can take AFTER the IMRF week to advance these?
- How do we want to collectively organize / proceed on our key priorities from this IMRF to the next?

(4:30pm) Closing Comments (30 minutes)

- Logistical Updates (Clara/Martina)
- Thank you (*Colin*)

(5:00pm) END CSPD

+++

(5:00pm - 5:30pm) For those who need to, can pick up SETs (outside UN HQ visitors entrance, 46th St & 1st Ave)